1000+ kép egy esküvőn? Normális vagy?

Szakmai berkekben elég sokszor merül fel ez a kérdés. De mi is ez valójában? A fotók száma csak marketing fogás?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a témát illetően két táborra oszlik a szakma.

Az egyik fél  azt harsogja: – én 200 db fotót adok át, de azok tökéletesek és művésziek –
A másik oldal ezzel szemben: – egy teljes nap bemutatására nem lehet elegendő 2-300 fotó, gyakran 700 kép is kevés –

Külső szemmel mindkét szempont értelmezhető és elfogadható, de mi a helyzet a házasulandók (megrendelő) szempontjából?

Én, mint fotós, aki tizen-x éve járom az esküvőket és tavaly a sajátomat is megszerveztem, azt gondolom, joggal foglalhatok állást a témában. Véleményem és munkamódszerem szerint nem kell leragadnunk a hagyományos elveknél. Az analóg korszakban persze 80-150 képpel mutatták be a Nagy Napunkat, de ennek már vége. Amennyiben adott a technológia, hogy nagyobb mennyiségű képet állítsunk elő, miért ne élhetnénk vele? Miért kéne megfosztanunk a megrendelőt számtalan emlékezetes pillanattól, csak azért, mert a szerződésben 200 db fotót ígértünk?

Számojunk egy kicsit… egy esküvői anyag az alábbiak szerint áll össze azoknál a típusú fotósoknál, ahova én is sorolom magam:

Készülődés (smink, fodrász, ölzöztetés): 100 db
Lánykikérés, búcsúztatás: 50 db
Templomi esküvő: 120 db
Polgári esküvő: 70 db
Csoportképek: 50-100 db
Gratuláció/ajándék átadás: 100-200 db
Vacsora, buli, torta, menyecsketánc stb: 400-500 db

A fenti felosztás szerint (ami persze a vendégek számától, hangulatától és a programoktól függően változhat) minimum 890 db átadott fotóval kell számolnunk. Ez első hallásra soknak tűnhet, hiszen 4,5-szer annyi, amennyit a másik tábor ajánl.
De képzeljük csak el, ha leosztjuk az általam adott számokat 4,5-el, mennyi képünk marad például a templomi esküvőre? Kerekítve 27 db fotóban kell bemutatnunk a helyszínt, a koszorúslányok- a gyürűhordó-, a vőlegény- és a menyasszony bevonulását, az örömszülőket, a vendégeket, a szertartás vezetőt, az áldást, az Igeneket, az esküt, egy-egy portrét elérzékenyülő rokonokról barátokról és a kivonulást. Így már nem is tűnik olyan soknak a 120 db kép…

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a mai esküvők már régen nem csak a Párról szólnak. Nem Mi ünnepeljük Őket, hanem Ők szerveznek Nekünk egy kellemes estét! És ez óriási különbség véleményem szerint! Az Ifjú Pár bizony azon túl, hogy tökéletes fotók készülnek róluk egy kreatív fotózás alkalmával (ez még plusz 100-150 fotó) mindent látni akar! A dekorációt, a helyszíneket, hangulatot stb. És bizony azt a vendéget is, aki csak a gratuláció során kerül elő és nem uralja a táncparkettet egész éjjel!

Természetesen mondhatjuk, hogy a mennyiség a minőség rovására megy, de olyan panasz még nem érkezett, hogy túl sok kép készült a barátokról, nagyszülőkről, vagy, hogy túl sok az elkapott pillanat! Mellesleg nem gondolom, hogy a művészi fotók kimaradnak egy 1000+ képes galériából, inkább csak elvesznek a “tömegben”. Ezek kiemelésére viszont tökéletesen alkalmas egy “bestof” mappa létrehozása a DVD-n, vagy egy Slideshow készítése a  legjobbnak ítélt 150 fotóból.

Mielőtt túl hosszú lenne a bejegyzés, egy utolsó gondolat: a digitális korszakban nem foszthatjuk meg a megrendelőt a választás lehetőségétől! Nem tudhatjuk ki az a rég nem látott rokon, kedves barát, aki fotós szemmel “szürkének” titulálható, de az ügyfél számára fontos személyiség. Had válogasson Ő az elkészült anyagból a saját igényei alapján és NE rendeljük alá teljességgel a “művésziségnek”!

Köszönöm a megoszást és a hozzászólást! Várom fotós kollégák észrevételeit is! 🙂

Hozzászólások

Hozzászólások

About The Author

n2photo

This Parallax Section was selected just for this post!

Hozzászólások

Hozzászólások

Nézz szét!

Legfrissebb munkák

Szezonvégi felfrissülés Dél-Tirolban

Sokan kérdeztétek néhány hete, merre jártunk, mit kerestünk azon...

Leszámolás a raktárban

… illetve csak megigazítottuk egy kicsit Szabolcs haját. Fodr...

Ételfotózás “Majom” módra

  A januárt kellemes fotós témával indítottuk. Felkeresett m...

MOL – PICK Szeged Promo

A MOL – PICK SZEGED megbízásából készítettem egy angol és...

MOT és MTT Kongresszus 2014.

Az Asszisztencia Kft. megbízásából volt szerencsém végig fotózn...

TE-DI Trade Kft.

A TE-DI Trade Kft. megbízásából készítettünk üzleti portrékat...

Sokszínűség 

A változatosság gyönyörködtet! Így van ez a munkámban is. Nincs két egyforma feladat/megrendelő/elvárás. Új emberekkel ismerkedem és igyekszem követni az aktuális trendeket. Soha nem unatkozom!

Nincs lehetetlen 

Bármilyen fotó/videó/grafikai szolgáltatásra lenne szükséged, keress bizalommal! Amennyiben én nem tudok segíteni, biztosan tudok neked megfelelő embert ajánlani a feladatra!

Hozzászólások

Hozzászólások